Gezinskaart voorouders Cock Verkleij - Persoonsblad
Gezinskaart voorouders Cock Verkleij - Persoonsblad
NaamBuijtendijck, Sijmon
Overlijden datum20-3/15-6-1591
Overlijden plaatsWarmond, Nederland
Beroeplandbouwer te Warmond
PatroniemJansz
Partners
Overlijden datum1594 - 1610
Overlijden plaatsWarmond, Nederland
Huwelijk datumvor 1566
KinderenCornelis (ca 1567-ca 1639)
Overlijden datumvoor 1566
Huwelijk datumvoor 1564
Notitie behorende bij Sijmon Buijtendijck
Op 02-10-1594 passeert voor schout en schepenen van Warmond de akte van boedelscheiding tussen zijn weduwe en boedelhoudster Margareta Jansdr. (geassisteerd door haar zwager Cornelis Willemsz. den Haen) en zijn kinderen:
1. Jan Sijmonsz., zoon uit zijn eerste huwelijk met Geertgen Florisdr.
2. Willem Sijmonsz.
3. Willeboort Sijmonsz.
4. Cornelis Sijmonsz.
5. Cornelis Cornelisz. x Geerte Sijmonsdr. (2 t/m 5 zijn kinderen uit zijn tweede huwelijk met voornoemde Margareta Jansdr.)

Margareta Jansdr. doet afstand van huis, hof, bargen, schuur, bepoting en beplanting, landen (zowel eigen- als bruikwaar, en daarmee afstand doende van de gehele (land)bouwerij) en alle roerende goederen, op haar kleren, sieraden, een bed en de vruchten van een appelboom in de boomgaard (of de helft van de vruchten van twee appelbomen) na. Daarnaast zal zij haar leven lang een bekwame woonplaats hebben in de na te noemen woning (hofstede) en zal ze van haar zoons Willem Sijmonsz. en Cornelis Sijmonsz. jaarlijks f 120 ontvangen.

Willem Sijmonsz. en Cornelis Sijmonsz. zijn bij loting toebedeeld:
1. Alle koeien, een paard, de gehele inboedel die op het huis of op de hofstede bevonden zou mogen worden, alle gereedschappen behorende tot de (land)bouwnering en een schouw en twee schuiten
2. De hofstede te Warmond, in het geheel groot 13 hond. Belendingen: noordoost: Floris Maertensz., zuidwest: de Heer van Warmond, en verder strekkende van de Herenweg tot aan het Hemmeer
3. Een halve morgen geestland te Warmond. Noordoost: Pieter Pietersz. Hans, zuidwest: de weduwe van Jacob Heijmansz., en verder strekkende van de Herenweg tot aan het buurgangpad
4. 3½ Hond teelland te Warmond. Noordoost: Dammas Claesz. met bruikwaar, zuidwest: Gherrit Cornelisz. met bruikwaar, en verder strekkende van de Herenweg tot aan de Vlietwal
5. 3 Hond teelland en 80 roeden bruikwaar van de kerk van Warmond, ook te Warmond. Belendingen van het geheel: noordoost: Jacob Jansz. Rouijs met bruikwaar, zuidwest: Cornelis Cornelisz. Waert, en verder strekkende van de Herenweg tot aan de Vlietwal
6. 3 Morgen weiland te Warmond. Noordoost: Warmonderdam, zuidoost: de Vlietwal, zuidwest: Floris Maertensz., en noordwest: Meijns Bartoutsdr., weduwe van Maerten Pietersz.
7. Nog 3 morgen land te Warmond. Noordoost: de Abdij van Rijnsburg, zuid: de erfgenamen van Pieter Jacobsz. Backer met bruikwaar, west: Maerten Claesz. van Sassem, en noord: Dirck Cornelisz. Timmerman met Jan Jansz. te Sassenheim
8. Eén morgen eigenwaar met een halve morgen bruikwaar van het Convent van Heemstede, ook te Warmond. Belendingen van het geheel: noordoost: Catrina Heijnricxdr., weduwe van Willem Claesz. van Alphen, zuidoost: de Spriet, zuidwest: 't Molengat, en noordwest: Cornelis Dircxz.
9. 14½ Hond weiland te Warmond. Zuidwest: Jan Jansz., zuidoost: de Zijp, noordoost: het Zweiland, en noordwest: de Rechte Zijl
10. 11 Hond weiland op de Ade te Alkemade. Noordoost: Claes Cornelisz., zuidoost: Jacob Cornelisz., zuidwest: Cornelis Pancraesz., en noordwest: Pancraes Pietersz.
11. 8 Hond hooiland, ook op de Ade te Alkemade. Noordoost: Aelbart Jansz., zuidoost: voornoemde Willem Sijmonsz. met zijn broer, en zuidwest: voornoemde Cornelis Pancraesz.
12. De volgende bruikwaren: 5 hond geestland van de Heer van Warmond, 3 morgen weiland te Sassenheim van de kerk van Warmond, 1½ morgen te Sassenheim van Dirck Cornelisz. Timmerman te Warmond, em 4½ hond van de kerk van Warmond

Willeboort Sijmonsz. krijgt:
1. 11 Hond weiland op de Laeck te Warmond. Noordoost: de Laeck, zuidoost: Willem Jansz., en zuidwest en noordwest: Heijnrick Huijchgensz.
2. 11 Hond weiland te Alkemade. Oost: een water genaamd "de Rijt", zuid: Jan Duijcker c.s., west: Pieter Cornelisz., en noord: Thonis Cornelisz.

Willeboort zal tot zijn huwelijk in de voornoemde hofstede mogen blijven wonen, maar moet zelf in zijn lichamelijke behoeften voorzien.

Cornelis Cornelisz. krijgt als man van Geerte Sijmonsdr. f 1.900, in termijnen te betalen door zijn voornoemde zwagers Willem en Cornelis Sijmonsz. De eerste termijnen zijn reeds verschenen en betaald, te weten f 200 op Allerheiligen 1593 en f 700 op 01-05-1594. De resterende f 1.000 zal in twee termijnen betaald worden, de helft op 01-05-1596 en de rest op 01-05-1597.

Jan Sijmonsz. verklaart ten aanzien van zijn vaderlijke erfenis reeds ten volle gecontenteerd te zijn door zijn stiefmoeder Margareta Jansdr.

Tot slot is bepaald dat Willem en Cornelis Sijmonsz. een kwart jaar na het overlijden van hun moeder f 250 zullen uitkeren aan zowel hun broer Willeboort Sijmonsz. als hun zwager Cornelis Cornelisz., en een jaar nadien nog eens f 250 aan elk, waarmee Willeboort Sijmonsz. en Cornelis Cornelisz. zullen zijn voldaan van hun (schoon)moederlijke erfenis.

(bron: ORA Warmond, inv.nr. 1190, register F, folio 78v)

. Hij woonde in het Oosteinde van Warmond.

Op de lijst van weerbare mannen (mannen tussen 18 en 60 jaar) van Warmond van 1599 komen voor: Jan Sijmonsz. en verderop, direct na elkaar, Cornelis Sijmonsz. en Willeboort Sijmonsz. De laatste twee zijn vrijwel zeker zoons van "deze" Sijmon. Hun nageslacht gaat zich "Buijtendijck" noemen.

In het morgenboek van Warmond van 1544 wordt ene Sijmon Jansz. genoemd als gebruiker van (een hofstede van) 243 roeden, gelegen tussen de Herenweg en het Hoge Pad. Eigenaar is Meester Gherijt van der Laen. Tevens heeft Sijmon Janzoon een werf van 2 morgen 11 roeden in de buurt van de Hofleede en het Hooge Pad. Sijmon Janszoon gebruikt ook een stuk weiland van 3 morgen 98 roeden, gelegen aan de Warmonderdam, dat eigendom is van het zusterklooster te Warmond. Verder gebruikt hij van de kerk van Warmond 522 roeden land in een gebied begrensd door het Zweiland en het Norremeer, en strekkende van de Laeck tot aan de Warckerleede. Van het klooster te Heemstede en anderen gebruikt Sijmon Jansz. nog een stuk land van 1 morgen 489 roeden aan het Molengat, in een gebied begrensd door de Warckerleede, het Hemmeer, de Schranksloot ("Scranck sloet"), en het scheid van Sassenheim.

Op 15-08-1575 legt Jan Sijmonsz. (ongeveer 29 jaar), samen met Jan Jeroensz. (ongeveer 35 jaar), voor notaris Salomon Lenaertsz. van der Wuert te Leiden een verklaring af op verzoek van Sijmon Jansz. (denkelijk Jans vader!), pachter van 3 morgen land van de kerk en van 3 morgen 1 hond van de Elf Duizend Maagden te Warmond, gelegen aan Warmonderdam, aan de weg naar Sassenheim. Sijmon Jansz. heeft schade door de oorlog geleden. In 1573 heeft hij het land slechts tot 25 juli (St. Jacobsdag) kunnen gebruiken, niet zonder gevaar voor zijn beesten. In dat jaar zijn twee rode (koe)beesten op het voornoemde land door een "ruitershond" de keel doorgebeten. In 1574 heeft hij wederom weinig profijt van het voornoemde land gehad omdat hij er zijn beesten niet heeft durven "injagen". Voorts zijn hem in 1573 op bevel van "Zijne Excellentie" 3 koeien, 6 ooien met 8 lammeren, één oud varken en 7 jonge varkens afgenomen, en zijn hem 2 paarden (waarvan hij er maar één heeft kunnen terugkopen) en 2 vaarzen afhandig gemaakt. Verder heeft de vijand hem 10 koeien afgenomen, waarvan hij er 6 heeft kunnen terugkopen. Tot slot is het riet dat op zijn erf lag deels door soldaten meegenomen om er hutten van te maken en deels verbrand. (bron: "Johan van Duvenvoirde en Woude (1547-1610), heer van Warmond, admiraal van Holland", door A.G. van der Steur in Warmondse bijdragen, nr. 8, 1975, blz. 39, en RA Leiden, Notarieel Archief, inv.nr. 4, folio 491)

Op 13-04-1577 verschijnt Sijmon Jansz., buurman van Warmond, met zijn dorpsgenoten Pieter Jacopszoen (ongeveer 48 jaar) en Pieter Pieterszoen Koninck (omtrent 58 jaar) voor notaris Van der Wuert te Leiden. De beide Pieters verklaren te weten dat Sijmon ongeveer 10½ hond land op het Molengat te Warmond placht te huren van de conventen van de Barnarditen te Heemstede en de Regulieren te Leiderdorp en van het Catharinagasthuis te Leiden en dat hij in 1575 geen profijt van dat land heeft gehad, omdat het "woest en desert" lag (denkelijk vanwege de oorlog). Sijmon verklaart in dat jaar voor het voornoemde land geen huur ontvangen te hebben omdat die huur toen reeds geëxpireerd was (kennelijk had hij het voordien onderverhuurd...). (bron: RA Leiden, Notarieel Archief, inv.nr. 6, blz. 209)

Op 29-07-1577 verkoopt Sijmon Jansz., buurman van Warmond, aan Adriana Adriaensdr., weduwe van Claes Lambrechtsz., brouwster binnen Leiden: een losrente van f 6 per jaar (hoofdsom: f 100), waarvan het eerste jaar rente zal verschijnen op 01-05-1578. Onderpand: 2 morgen weiland te Warmond, belend door: noordoost: de Laeck, noordwest en zuidwest: de erven Dirck Aelbrechtsz., en zuidoost: Mr. De Waert in Den Haag .
Op 10-06-1581 toont Sijmon Jansz. ter secretarie van Warmond een nieuwe brief voor een lager bedrag en verzoekt om doorhaling van de brief in het schepenprotocol.
(bron: ORA Warmond, inv.nr. 1189, register A, folio 29v)

Op 25-09-1579 bekennen voor schout en schepenen van Warmond Jan Sijmonsz. als principaal en zijn vader Sijmon Jansz. als borg, beiden buurlieden te Warmond, aan de voogden (Claes Jansz. Warmoesman, behuwd oom, en Jan Cornelisz. Cleermaker en Jan Claesz. Vleijshouder) van Cornelis (omtrent 20 jaar), Clara (21) en Katharijn (14), nagelaten weeskinderen te Leiden van Jacop Pietersz. Goetcoop en Aechte Cornelisdr., beiden overleden, een losrente van f 18:15 per jaar (hoofdsom: f 300) schuldig te zijn, waarvan het eerste jaar rente zal verschijnen op 29-09-1580 (St. Michielsdag). De hoofdsom zal opeisbaar zijn zodra één der kinderen de leeftijd van 25 heeft bereikt. De rente wordt bezet op 2 partijen land van elk 2 morgen groot, beide gelegen te Warmond. Belendingen:
Partij 1: zuidwest, zuidoost en noordoost: Maritgen, weduwe van Frans Jacopsz., en noordwest: de Lijtweg
Partij 2: zuidwest: de deputaten van St. Pieters te Leiden, noordoost: Cornelis Claesz. Jonge Neel, zuidoost: de weduwe van Jan Willemsz., en noordwest: de Warckerleede
(bron: ORA Warmond, inv.nr. 1189, register A, folio 88v)

Op 24-10-1580 (datum van de transportakte) verkoopt Pieter Pietersz. Hans, buurman te Warmond, aan Sijmons Jansz., ook buurman te Warmond: een halve morgen teelland te Warmond, gemeen liggend met 80 roeden land van de kerk van Warmond, waarvan de koper de huur zal volgen. Belendingen van het geheel: noordoost: de kerk van Warmond, zuidwest: Claes Jansz., zuidoost: de Herenweg, en noordwest: de Vliet. (bron: ORA Warmond, inv.nr. 1189, register A, folio 115)

Volgens een overzicht van de jaarlijkse inkomsten van de heerlijkheden Warmond, Alkemade en Esselijkerwoude uit de jaren 1586-1590 gebruikte Simon Jansz. van de Heer van Warmond voor 10 gulden per jaar en 3 goede hammen per 5 jaar 5 hond teelland aan de zuidwestzijde van zijn (Jans, neem ik aan) hofstede, strekkende van de Herenweg tot aan de grote boomgaard ("den grooten bogaert". (bron: "Johan van Duvenvoirde en Woude (1547-1610), heer van Warmond, admiraal van Holland", door A.G. van der Steur in Warmondse bijdragen, nr. 8, 1975, blz. 80-86, met verwijzing naar RA Leiden, Huisarchief Warmond, nr. 69 (moet ik nog opzoeken))

Op 31-03-1588 (datum van de transportakte) koopt Sijmon Jansz., buurman te Warmond, van Pieter Maertensz., ook buurman te Warmond: 11 hond land te Warmond, belend door: noordoost: de verkoper, zuidoost: de abdis van Leeuwenhorst, zuidwest: Maerten Claesz. te Sassenheim, en noordwest: Frans van Lanscroon te Leiden c.s. De verkoper stelt ter vrijwaring van het verkochte als onderpand 7 hond weiland bij de Kaag te Warmond, belend door: noordwest: Floris Cornelisz., noordoost: de abdis van Leeuwenhorst en Pieter Jacobsz. Backer met bruikwaar, zuidoost: en Cornelis Pancraesz. in de Kaag. (bron: ORA Warmond, inv.nr. 1189, register C, folio 77)

Op 13-05-1590 (datum van de transportakte) verkoopt Sijmon Jansz., buurman te Warmond, aan de broers Krijn Aelbertsz. en Dirck Aelbertsz. en hun zus Neeltgen Aelbertsdr.: een erfje van 3 roeden 8 voet met een huisje erop, gelegen te Warmond. Belendingen: noordoost: Heijnderick Thijsz. Snijder c.s., zuidoost: Jeroen IJsbrantsz., zuidwest: Willem Dammasz., schout van Warmond, met zijn hofstede, en noordwest: Gerrit Dircxz. Linnewever met zijn huis. Koopsom: f 125, reeds door de verkoper ontvangen. (bron: ORA Warmond, inv.nr. 1190, register D, folio 51v)

Op 07-03-1591 (datum van de transportakte) koopt Sijmon Jansz. van de Staten van Holland 1/3 van een stuk land genaamd "de Zeven Hooven" te Warmond, destijds groot geweest zijnde 15 hond, doch door afslag door het water gereduceerd tot 9 hond. Het verkochte is destijds gekomen van de Reguliersmonniken te Leiderdorp en vervallen aan de Staten van Holland. (bron: ORA Warmond, inv.nr. 1190, register E, folio 3)

Volgens de morgenboeken van Warmond van 1564, 1568 en 1572 heeft Sijmon Jansz. de volgende eigen- en bruikwaren te Warmond:
1. Zijn hofstede, groot 2 morgen 1 hond
2. 3 Hond bij het Sint Anthonishuisje
3. 3 Hond teelland van de Heer van Warmond
4. 1 Morgen van Claes Thonisz. (niet meer in 1572)
5. 3 Morgen 1 hond aan Warmonderdam
6. 3½ Hond teelland van Jacob Pietersz.
7. 5 Hond op het Zweiland
8. 1½ Morgen 1½ hond op het Molengat
9. 1 Morgen van Jan van Arcum (in 1572: 2 morgen)
10. 12½ Hond van Willem Claesz. en Claes Tonisz.
11. 11 Hond van Willem Jansz. (alleen in 1572)
(bron: Hoogheemraadschap van Rijnland, inv.nr. 8146a, Morgenboeken Warmond 1564 (folio 7), 1568 en 1572)

In het morgenboek van Warmond van 1580 staan op naam van Sijmon Jansz. de volgende eigen- en bruikwaren:
1. Zijn hofstede, groot 2 morgen 1 hond
2. 3 Hond teelland bij het Sint Anthonishuisje
3. 5 Hond teelland van de Heer van Warmond
4. 3½ Hond teelland van Jaep Pietersz.
5. 3 Morgen 1 hond aan Warmonderdam, van de zusters
6. 11 Hond eigenwaar op de Laeck
7 5 Hond op de hoek van het Zweiland
8. 10½ Hond op de hoek van het Molengat, van het gasthuis met consorten
9. 1 Morgen van Jan van Arcum (in 1572: 2 morgen)
(bron: Hoogheemraadschap van Rijnland, inv.nr. 8146a, Morgenboek Warmond 1580, blz. 14)

In het morgenboek van Warmond van ±1584 (eigen schatting), dat zich bevindt in het Huisarchief Warmond, staan op naam van Sijmon Jansz. de volgende eigen- en bruikwaren:
1. Zijn hofstede, groot 2 morgen 1 hond
2. "Den Huijch", groot 2 morgen 2½ hond, "bij Neel in 't Butterhuijs" (later toegevoegd)
3. 3 Hond teelland bij het Sint Anthonishuisje
4. 11 Hond (doorgestreept: "Matten Kamp"), gekomen van Pieter Ooms (later toegevoegd)
5. 5 Hond teelland van de Heer van Warmond
6. 3½ Hond teelland van Jaep Pietersz.
7. 3½ Hond teelland, gekomen van Hanssen
8. 3 Morgen 1 hond aan de Warmonderdam
9. 11 Hond eigenwaar op de Laeck
10. 5 Hond op de hoek van het Zweiland
11. 10½ Hond op de hoek van het Molengat, van het gasthuis met consorten
(bron: RA Leiden, Huisarchief Warmond, inv.nr. 156, blz. 14)
Notitie behorende bij Margareta (Partner 1)
In het morgenboek van Warmond van 1592 staan op naam van de weduwe van Sijmon Jansz. de volgende eigen- en bruikwaren:
1. Haar hofstede, groot 2 morgen 1 hond (wordt volgens het morgenboek van ongeveer diezelfde tijd in het Huisarchief Warmond "nu" gebruikt door Willem Sijmonsz.)
2. 3 Hond teelland bij het Sint Anthonishuisje (in gebruik bij Willem (Sijmonsz.), volgens het morgenboek in het Huisarchief Warmond)
3. 3½ Hond teelland van Jaep Pietersz.
4. 3½ Hond teelland vóór het hof
5. 5 Hond teelland van de Heer van Warmond
6. 3 Morgen 1 hond aan Warmonderdam (in het morgenboek in het Huisarchief Warmond is "1 hond" doorgestreept en vervangen door "38 roeden")
7. Mattenkamp, groot 3 morgen, eigenwaar, (gekomen) van Pieter Maertensz. (in gebruik bij Willem (Sijmonsz.), volgens het morgenboek in het Huisarchief Warmond)
8. 11 Hond eigenwaar op de Laeck (in gebruik bij Willeboort (Sijmonsz.), volgens het morgenboek in het Huisarchief Warmond)
9. 5 Hond op de hoek van het Zweiland
10. 10½ Hond op de hoek van het Molengat
11. 2 Morgen 2½ hond "bij Neel" in het Boterhuis
(bron: Hoogheemraadschap van Rijnland, inv.nr. 8146a, Morgenboek Warmond 1592, en RA Leiden, Huisarchief Warmond, inv.nr. 156, blz. 104)
Laatst bijgewerkt 30 oktober 2013Gemaakt 23 december 2021 met 'Reunion for Macintosh'