Gezinskaart voorouders Leni Eijkelestam - Persoonsblad
Gezinskaart voorouders Leni Eijkelestam - Persoonsblad
Naamvan Strijen, gravin Hilsondis
Begraven plaats6017 Thorn, Nederland
MemoAbdijkerk
Partners
Geboren datumcirca 931
Geboren plaatsAmersfoort, Nederland
Overlijden datum1008 Leeftijd: 77
Begraven plaatsAmersfoort, Nederland
Memoherbegraven in de Domkerk
BeroepGraaf van Leuven en Hoei, bisschop van Utrecht vanaf 994
Vadervan Leuven, Lambert (ca 900-)
Moedervan de Betuwe, Adele (ca 900-)
KinderenBalderik Ansfried (ca 970-)
Notitie behorende bij gravin Hilsondis van Strijen
Hilsondis (10e eeuw), was een adellijke vrouw, gravin van Strijen. Zij werd later heilig verklaard. De abdij van Thorn was een rijksabdij of sticht in het Heilige Roomse Rijk, gelegen in Thorn (Limburg). Zij werd rond 975 gesticht als benedictinessenklooster door Graaf Ansfried van Ringelheim, bisschop van Utrecht en zijn echtgenote Hereswind, ookwel Hilsondis genoemd. Hun dochter Benedicta werd de eerste abdis. In 992 stichtte zij, samen met haar man Ansfried van Hoey, de abdij van Thorn. Al haar bezittingen in West-Brabant maakte zij over aan de abdij. Deze waren gelegen te Spundel, Baerle-Hertog (Kasteel Bruheze) , Baerle-Nassau,Meerle, Bavel, Ginniken, Etten-leur, Breda, Oosterhout (Waar ook nog de resten van een kasteel van Strijen Liggen), Alpen, Gilzen, Prinsenhage, Mertesen, St. Geertruidenberg, Drimmelen, Wouw , Eijsden en bij Stockem enz. Habets schrijft overleden te Gilzen? Bron Boek Thorn door Habets.
Notitie behorende bij Ansfried (Partner 1)
De Heilige Ansfried, Ansfridus of Aufridus was een edelman en leenheer in het Heilig Roomse Rijk. Hij was Vasal en zwaarddrager van Koning Otto I. Ansfried was een neef van de echtgenote van Otto I. Ansfried studeerde eerst bij zijn oom Rodbert, die was aartsbisschop van Trier van 938 tot 956 en later in de domschool van Keulen. In 962 februari 2 trok Graaf Ansfried samen met Otto I naar Italie.962 ( verm. tussen 972 en 995) Hij werd een van de machtichste edelen van die tijd, bezitter van uitgestrekte graafschappen en beneficien. Tot 995 was hij graaf van Hoei en later na het overlijden van zijn vrouw in 994 werd hij op verzoek van Otto I ca. 995 Bisschop van Utrecht. Ook was hij de stichter van kloosters in Thorn (990) en Hohorst in Leusden. In 1009 werd hij ziek en het jaar erna overlijdt hij. Hij is heilig verklaard en wordt gevierd op zijn sterfdag, 3 mei.
Ansfried neef van Otto I van het Heilige Roomse rijk kreeg voor zijn diensten van Otto in 950 de heerlijkheid Kessenich samen met Thorn en Neerritter dat bekend stond als gebied onder de naam "Drie Eygen" hier was 1155 ook een motteburg gelegen Castrum Cassenic waar nu kasteel Borgitter genaamd op is gebouwd en in 1102 Willem en Roger van Kessenic worden vermeld. In een acte uit 1144 worden de gronden van Kessenich verkocht en zien we de graaf van Kessel hier mede ondertekenen. In Kessel had Ansfried ook diverse bezittingen. Verder was hij ook grondheer van Kinrooi, Stramprooi, Molenbeersel, Beek en Neerroeteren. Zo wordt vermeld in het oudst bewaarde archiefstuk van Nederland: een acte gedateerd 7 oktober 950, waarin koning Otto I (de latere keizer Otto I van het Heilige Roomse Rijk) aan zijn leenman Ansfried het markt- en muntrecht van Kessel schenkt tevens mocht Graaf Ansfried er ook tol gaan heffen. Graaf Balderik van Kessel was zijn bastaardzoon en opvolger en zetelde oa in het kasteel Keverberg van Kessel aan de Maas. Wikipedia Land van Kessel. In een Akte van 985 jun.26 schenkt Otto III aan Ansfried goederen in Friesland en Neder-Maasland van Maaseik t/m Roermond.

Na 962 februari 2 (verm. tussen 972 en 995): Ansfried, graaf van Leuven, sticht op raad en met toestemming van bisschop Notger een vrouwenklooster, gewijd aan de H. Maria, in de villa Turne (Thorn), die de graaf houdt van de bisschop van Luik. Het werd een vrouwenklooster voor de hogeradelige vrouwen. Toen graaf Ansfried tot bisschop van Utrecht was gekozen bracht hij van zijn vrouw in bezit zijnde, de heilige Hilsuindis, in dat klooster over. Daar nam hun dochter, de heilige Benedicta, het eerst het bestuur over de bewoonsters onder de regel van Benedictus; daar zouden zij ook begraven worden. Nadat Ansfried echter een klooster ter ere van de apostel Paulus had gebouwd te Utrecht werd hij daar begraven. Publications CXVIII p. 61 naar de kroniek van Gilles d'Orval, Gesta Episcoporum Leodiensium eind 964, begin 965. Uit regesten Roermond.
Laatst bijgewerkt 6 november 2014Gemaakt 23 december 2021 met 'Reunion for Macintosh'