Gezinskaart voorouders Leni Eijkelestam - Persoonsblad
Gezinskaart voorouders Leni Eijkelestam - Persoonsblad
Naamvan der Heeden, Amel
Geboren datumcirca 1535
Overlijden datumvoor 10 juni 1586 Leeftijd: 51
PatroniemPietersz
Vadervan der Heede, Pieter (1505-ca 1573)
Moedervan Rijswijck, Claertgen (ca 1510-<1585)
Partners
Geboren datumcirca 1540
Geboren plaats3405 Benschop, Nederland
VaderWillem (ca 1510-)
MoederElizabeth (ca 1510-)
Huwelijk datumvoor 1560
Huwelijk plaats3405 Benschop, Nederland
KinderenAndries (ca 1567-ca 1623)
Notitie behorende bij Amel van der Heeden
Dat de oudste zoon, Amel Pietersz van der Hee, pas in 1581 werd beleend met de bezittingen van zijn vader onder Woerden en Bodegraven, is waarschijnlijk een gevolg van zijn lotgevallen in de roerige tijd waarin hij leefde. Amel was in 1564 al volwassen en getrouwd. Zijn vrouw was Barbara Willemsdr., een dochter van een gegoede weduwe
uit Benschop, niet ver van Oudewater, Of zijn schoonvader Willem Thonisz. landbouwer of koopman is geweest wordt niet duidelijk uit de bronnen. Elizabeth Cornelisdr. Amels schoonmoeder, beloofde in september 1557 vijftig mud haver, die haar overleden man had verkocht aan Henrick Amelsz. te Oudewater, alsnog te leveren. Behalve Barbara
had zij nog twee dochters , de ene gehuwd met Claes van Lostadt, de schout van Benschop, de andere met Aert Gerritsz. van Noortwijck, die te Oudewater woonde in een boerderij binnen de stad.
Amel en Barbara woonden ook te Oudewater, waar hij in datzelfde jaar wordt genoemd in een lijst van personen die s'nachts in het Twijstratervierendeel ( bij de huidige Wijdstraat ) wachtdiensten moesten verrichten.

Toen in 1566, het jaar van het ,, smeekschrift der edelen '' en de beeldenstorm, heer Hendrik van Brederode enige duizenden soldaten bijeenbracht in zijn stadje Vianen om in het beginnende opstand van daaruit Amsterdam en Utrecht in het oog te houden, sloot Amel Pietersz. van der Hee zich bij hem aan. Het werd een mislukking; in het volgende jaar werd het leger ontbonden en nam Brederode de wijk. De hertog van Alva, door de koning naar de Nederlanden gezonden om orde op zaken te stellen, richtte na zijn komst te Brussel in augustus 1867 een speciale rechtbank op om deelnemers aan de troebelen te berechten. de Raad van Beroerten, die de bijnaam ,, bloedraad '' kreeg. Op 27 oktober 1568 werd uitspraak gedaan tegen 37 voortvluchtige personen uit Gouda.
Oudewater, Woerden en Jaarsveld. Een van hen was Amel Pietersz. van der Hee, die gestraft werd met een verbanning en verbeurdverklaring van zijn goederen.
Waar Amel Pietersz. van der Hee sindsdien verbleef is onbekend. In 1581, toen Alva was teruggekeerd naar Spanje en ook het gezag van de koning niet langer werd erkend, kon Amel tenslotte beleend worden met zijn Hollandse lenen. Niet zo lang daarna, dat wil zeggen voor 1585, is hij overleden. Of zijn vrouw Barbara Willemsdr. hem overleefde is niet bekend.
Laatst bijgewerkt 3 augustus 2015Gemaakt 23 december 2021 met 'Reunion for Macintosh'