Willem Heesen (Utrecht, 26 februari 1925 – Leerdam, 12 mei 2007) was een Nederlandse glaskunstenaar, glasschilder, kunstschilder, beeldhouwer en ontwerper van de glasfabriek Leerdam.
Zijn invloed op de studioglaskunst is onmiskenbaar groot geweest. Hij was een van de pioniers van de Vrij Glas Beweging, de Nederlandse variant van de internationale Studio Glass Movement.
Werken van hem zijn aangekocht door onder andere het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Museum Jan van der Togt, het Museum Arnhem, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdamen musea in onder andere België, Duitsland, Engeland, Frankrijk en China
Heesen ging naar de Glasschool tussen 1943 en 1947, waarvoor hij was binnengehaald door Andries Dirk Copier. Met name de lessen van Sybren Valkema waren van grote invloed op hem. Heesen vervolgde zijn studie aan de Vrije Academie in Den Haag. Hij bleef werken voor de Glasfabriek in Leerdam, waar hij een grote verscheidenheid aan gebruiksglas ontwierp, zoals drinkserviezen en vazen, en decoraties op massaproducten. Vanaf 1960 wijdde hij zich ook aan het ontwerpen van Unica en in 1967 werd hij hoofdontwerper.
Omdat hij zich artistiek steeds minder vrij voelde nam hij in 1978 ontslag en richtte hij zijn eigen glasstudio De Oude Horn in Acquoy bij Leerdam op. Deze studio werd een belangrijke ontmoetingsplaats voor glaskunstenaars. Heesens poëtische werk werd vaak geïnspireerd door het rivierlandschap met de Linge in Acquoy.
Klik op afbeelding voor vergroting